Banner port productie

Hoe Wordt Port Gemaakt? Een Beginnersgids

Port wijn, een verfijnde en versterkte wijn afkomstig uit de Douro-vallei in Portugal, staat bekend om zijn diepe smaken en complexiteit. Het productieproces van Port wijn is doordrenkt van eeuwenoude tradities en zorgvuldige methoden die resulteren in een unieke wijnervaring. Laten we samen de fascinerende reis van de Port wijnproductie verkennen.

Stap 1: Druivenoogst en Terroir

Het hart van Port wijnproductie ligt in de oogst van druiven uit de schilderachtige wijngaarden van de Douro-vallei. Het terroir, met zijn steile hellingen en arme bodems, draagt bij aan de karakteristieke smaakprofielen van Port. Druivensoorten zoals Touriga Nacional, Touriga Franca en Tinta Roriz worden zorgvuldig geselecteerd voor hun vermogen om intense en aromatische wijnen te produceren.

Stap 2: Treden in Lagares – Traditionele Voetdruiven

Een uniek aspect van Port wijnproductie is het traditionele gebruik van lagares, ondiepe granieten kuipen waarin druiven met de voeten worden getreden. Deze ouderwetse methode, nog steeds gebruikt in sommige Quinta’s, zorgt voor een langzame en zachte extractie van sappen, waardoor de schillen hun smaken aan de most kunnen afgeven.

Stap 3: Fermentatie en de Toevoeging van Brandewijn

De fermentatie begint in roestvrijstalen tanks of granieten lagares, waar de suikers in de druiven worden omgezet in alcohol. Na een paar dagen wordt de fermentatie echter gestopt door toevoeging van een hoogwaardige brandewijn, bekend als aguardente. Deze toevoeging verhoogt het alcoholgehalte, behoudt natuurlijke suikers en resulteert in een zoete, versterkte wijn.

Stap 4: Verschillende Stijlen van Port Wijn

1. Ruby Port:

   – Jonge Portwijnen die in roestvrijstalen tanks worden gerijpt om hun heldere, robijnrode kleur en levendige fruitigheid te behouden. Ze worden vaak gebotteld en zijn klaar voor consumptie.

2. Tawny Port:

   – Tawny Ports ondergaan langere rijping in houten vaten, waardoor ze een amberkleurige tint en notige, gekarameliseerde smaken ontwikkelen. Ze worden vaak geblend en kunnen een leeftijdsaanduiding hebben, zoals 10, 20 of 30 jaar.

3. Late Bottled Vintage (LBV):

   – LBV Ports zijn afkomstig van een enkel oogstjaar en ondergaan langere rijping in de fles voordat ze worden vrijgegeven. Ze vertonen kenmerken van zowel Ruby als Vintage Port.

4. Vintage Port:

   – Vintage Ports worden alleen in de beste jaren gedeclareerd. Ze rijpen kort in vaten en worden dan gebotteld om verder te rijpen in de fles. Deze Ports hebben een diepe kleur, krachtige smaken en een uitstekend bewaarpotentieel.

Stap 5: Rijping en Blenden

Na de initiële fermentatie en toevoeging van brandewijn rijpt Port verder in grote houten vaten of zelfs kleinere vaten, afhankelijk van het gewenste eindproduct. Blenden, een kunst diepgaand beheerst in de Douro, komt in deze fase tot uiting. De wijnmaker combineert verschillende partijen Port om de gewenste stijl en consistentie te bereiken.

Stap 6: Bottelen en Rijping op de Fles

Port wordt vaak gebotteld in zijn jeugd, maar sommige stijlen, met name Tawny en Vintage Ports, profiteren van verdere rijping op de fles. Dit geeft de wijn de gelegenheid om te evolueren, smaken te integreren en complexiteit toe te voegen.

Conclusie: Een Erfgoed van Smaak

Port wijnproductie is niet alleen een ambachtelijke praktijk, maar ook een erfenis van Portugese smaak en traditie. Van de steile wijngaarden tot de oude lagares en de smaakvolle blenden, elke stap draagt bij aan de rijke ervaring die Port wijn biedt. Bij elke slok proef je de geschiedenis, het vakmanschap en de passie die deze Portugese wijn zo uniek maken. Een toast op het genot van Port wijn, een ware ambassadeur van Portugese wijncultuur!

TIP

Port is een wijn die vaak een langere tijd heeft gerijpt op fles. Het is belangrijk om de port vóór consumptie eerst te laten ademen middels een decanteerkaraf. Hierdoor komen de aroma’s volledig tot hun recht. Daarnaast kan sediment, wat voornamelijk voorkomt bij oudere port wijnen, beter gescheiden worden.

Winkelwagen