Banner Rosé productie

Hoe Wordt Rosé Wijn Gemaakt? Een Beginnersgids

Rosé wijn, een delicaat alternatief dat de warme tinten van rode wijn combineert met de verfrissende eigenschappen van witte wijn, heeft zijn eigen unieke productieproces. Het resultaat is een wijn die varieert van licht zalmroze tot diep kersenrood en die een breed scala aan smaakprofielen biedt. Laten we samen een diepgaande blik werpen op het intrigerende proces achter de productie van rosé wijn.

1: Druivenoogst en Selectie

Net als bij rode en witte wijnen begint het proces met de zorgvuldige oogst van druiven. Voor rosé wijn kunnen verschillende druivenrassen worden gebruikt, en de keuze hiervoor hangt af van de wijnmaker’s voorkeur en de gewenste stijl van de rosé. De druiven worden zorgvuldig geselecteerd op rijpheid en gezondheid.

Stap 2: Maceratie – De Sleutel tot Kleur

Het onderscheidende kenmerk van rosé wijnproductie is de maceratie, een proces waarbij de schillen van de druiven in contact blijven met het sap gedurende een bepaalde periode. Dit contact geeft de wijn zijn kenmerkende kleur en enkele tannines, hoewel deze minder prominent zijn dan in rode wijnen.

1. Directe Persing:

   – Sommige rosé wijnen worden gemaakt door druiven direct te persen, waarbij de schillen snel worden gescheiden van het sap. Hierdoor ontstaat een lichtere kleur.

2. Korte Maceratie:

   – Andere rosé wijnen ondergaan een korte maceratieperiode, waarbij de duur van het contact tussen schillen en sap wordt beperkt. Dit resulteert in een diepere kleur en meer uitgesproken smaken.

Stap 3: Fermentatie en Rijping

Na de maceratie begint de fermentatie. Rosé wijn kan worden geproduceerd via de traditionele fermentatiemethoden, waarbij geselecteerde gistsoorten worden gebruikt om suikers om te zetten in alcohol. De rijping kan plaatsvinden in roestvrijstalen tanks of houten vaten, afhankelijk van de wijnmaker’s visie.

Stap 4: Blenden en Bottelen

Een belangrijk aspect van rosé wijnproductie is het blenden, waarbij verschillende partijen wijn worden samengevoegd om het gewenste smaakprofiel te bereiken. Dit kan betrekking hebben op het mengen van wijnen van verschillende druivenrassen of afkomstig uit verschillende wijngaarden. Na het blenden wordt de wijn gefilterd en gebotteld.

Stap 5: Bottelrijping en Genieten van Frisheid

Terwijl sommige rosé wijnen direct na het bottelen worden vrijgegeven, kunnen anderen profiteren van enige flesrijping om hun smaken te integreren en complexiteit toe te voegen. Rosé staat erom bekend dat het het beste wordt geserveerd in zijn jeugd, wanneer het zijn frisse en fruitige karakter behoudt.

Conclusie: Het Genot van Rosé Wijn

Rosé wijnproductie is een verfijnde dans van kleur en smaak, waarbij de wijnmaker speelt met de intensiteit van de schillencontacten om het gewenste resultaat te bereiken. Of je nu geniet van een licht en sprankelend exemplaar uit de Provence of een krachtige en fruitige variant uit Californië, het proces achter rosé wijn onthult de kunst van het balanceren tussen de wereld van rode en witte wijnen. Laat de verfrissende tonen van rosé je zintuigen verwennen en proost op de veelzijdigheid van deze geliefde wijnstijl!

TIP

Rosé wijn doet er goed aan op koudere temperatuur gedronken te worden. Gebruik hiervoor een wijnkoeler van Mémoire om de fles op de juiste temperatuur te houden.

Shopping Cart