Banner Sherry productie

Hoe Wordt Sherry Gemaakt? Een Beginnersgids

Sherry, de iconische Spaanse versterkte wijn uit de regio van Jerez de la Frontera, heeft een uniek en boeiend productieproces dat resulteert in een breed scala aan smaken, van droog tot zoet. Deze wijn, met zijn kenmerkende noten van noten en ziltige complexiteit, wordt gekoesterd om zijn veelzijdigheid en uitgesproken karakter. Laten we samen de fascinerende reis van Sherry wijnproductie verkennen.

Stap 1: Palomino, Pedro Ximénez en Moscatel Druivenoogst

De basis van Sherry begint met de zorgvuldige oogst van drie belangrijke druivensoorten: Palomino, Pedro Ximénez en Moscatel. Palomino wordt vaak gebruikt voor droge Sherry, terwijl Pedro Ximénez en Moscatel worden gebruikt voor de zoetere variëteiten. De kwaliteit van de druiven is essentieel, en ze worden geoogst op het optimale moment van rijpheid.

Stap 2: Fermentatie en Palomino Mosto

Na het persen van de druiven ondergaat het verkregen sap, bekend als mosto, de fermentatie. Voor droge Sherry, zoals Fino en Manzanilla, wordt de Palomino mosto gefermenteerd tot een droge wijn met een laag alcoholpercentage.

Stap 3: Biologische Vergisting onder Flor – Fino en Manzanilla

Een kenmerkend aspect van de productie van droge Sherry is de biologische vergisting onder de flor, een natuurlijke gistlaag die zich vormt op het oppervlak van de wijn. Deze gistlaag beschermt de wijn tegen oxidatie en voegt complexe aroma’s toe, zoals amandelen en ziltige tonen. Fino Sherry rijpt volledig onder flor, terwijl Manzanilla Sherry dit proces ondergaat aan de kust van Sanlúcar de Barrameda, waar de invloed van de zee een unieke karakteristiek toevoegt.

Stap 4: Oloroso en Amontillado – Oxidatieve Vergisting

Voor Sherry-stijlen zoals Oloroso en Amontillado wordt de flor bewust geëlimineerd, wat leidt tot oxidatieve vergisting. Deze Sherry-wijnen rijpen in contact met zuurstof, wat resulteert in diepere kleuren, rijkere smaken en een hoger alcoholpercentage. Amontillado begint vaak als een Fino of Manzanilla maar ondergaat later oxidatieve rijping.

Stap 5: Pedro Ximénez en Moscatel – Zoete Sherry Varianten

Voor de zoetere Sherry-varianten, zoals Pedro Ximénez (PX) en Moscatel, worden de druiven na de oogst gedroogd om hun suikergehalte te concentreren. Deze rozijnenachtige druiven worden geperst en gefermenteerd, resulterend in een rijke, stroperige wijn met intense zoetheid en tonen van gedroogd fruit en kruiden.

Stap 6: Solera-systeem – Een Kunst van Blenden en Rijping

Een sleutelelement in de Sherry-wereld is het solera-systeem, een complex systeem van blenden en rijping. Sherry-wijnen worden geleidelijk verplaatst van het ene vat naar het andere, waarbij jongere wijn wordt vermengd met oudere wijn. Dit systeem creëert een continue stroom van wijn met een consistent karakter en zorgt voor een harmonieuze integratie van smaken.

Stap 7: Bottelen en Genieten van Sherry

Na jaren van zorgvuldige rijping en blending wordt Sherry gebotteld en is het klaar voor consumptie. Sherry wordt vaak geserveerd in speciale glazen, zoals de copita, om de aroma’s te concentreren. Of je nu geniet van een droge Fino als aperitief, een nootachtige Oloroso bij kaas of een weelderige Pedro Ximénez als dessertwijn, Sherry biedt een breed scala aan mogelijkheden voor elke smaak.

Conclusie: Een Erfenis van Smaak en Traditie

Sherry wijnproductie is een kunstvorm doordrenkt met Spaanse traditie en geduld. Van de unieke biologische vergisting onder flor tot het solera-systeem van blenden en rijping, elke stap draagt bij aan de veelzijdigheid en diepgang van Sherry. Het is een erfenis van smaak die de rijke geschiedenis van de regio Jerez de la Frontera weerspiegelt. Dus hef het glas, proef de complexiteit en geniet van de veelzijdige wereld van Sherry, waar elke slok een reis door de eeuwenoude wijncultuur van Spanje onthult.

TIP

Sherry is een wijn die veel mensen vaak voor lange tijd in hun voorraad bewaren. Hierdoor kan het voorkomen dat de kurk bros wordt en uit elkaar valt. Een goede wijnopener is dan ook essentieel om een fles sherry te openen zonder dat er kurk in de wijn valt.

Shopping Cart